Home
Tuin:
Wat wil ik met een tuin?
Uitsluitend biologisch tuinieren. Veel kleur. Veel leven.

Dagboek:
Tuin:
2 januari 2014:
Zaaigoed besteld:
Dit alles met als doel de tuin nog verder en mooier te laten verwilderen. ter inspiratie heb ik gebruik gemaakt van het boek Verwilderen Laat de plant het werk doen van Romke van de Kaa.
Tevens is dit een mooie gelegenheid om een overbrugging te maken naar de afgelopen drie jaar, want hoewel ik het hier niet heb gerapporteerd is er veel gebeurt in mijn tuintje.
Maar dan hier het zaaiplan vergezelt van foto's van de bedoelde perceeltjes:

Wilgenroosjes Vochtige schaduwrijke border: (foto 09/08/13 links)
Borders aan de zuidkant, tamelijk vochtig en gedeeltelijk schaduw door de grote esdoorn. Er staan al veel wilgenroosjes en kaardenbollen, maar dat wil ik uitbreiden met boerenwormkruid, knoopkruid en wat wilde margrieten.
Pompoenen Compostrijke border:(foto 02/10/12 rechts)
Dan de border onder en naast de oude ombevallen appelboom, dit bestaat voor een groot deel uit de composthoop, rijke grond dus. Er staat al heel veel springbalsemien. Op de composthoop wil ik pompoenen en Oost-Indische kers. In het lage gedeelte komen maïs, bonen en roodlof. En tijdelijk zelf gekweekte asperges, zodat die volgend jaar als themaplant de tuin door kunnen.

Gras Borders Bloemenweide:(foto 14/07/13 links)
Wat is er dan nog meer? De grasborders, die wil ik omtoveren tot bloemenweitjes met margrieten, knoopkruid, geranium, pinksterbloemen en salvia’s.
Vijver Vijverrand:(foto 04/03/13 rechts)
De vijverrand, er staat al tamelijk veel gele lis en ook nogal wat verschillende heideplanten. Maar ik hoop dat er toch meer variatie en kleur in komt zeker als ik eerst probeer de hoeveelheid rusken te beperken. Hiervoor heb ik een zaadmengsel besteld met, Boerenwormkruid, Engelwortel, Pepermunt, Valeriaan, Waterkers, Witte Margrietjes, Maskerbloem, Nagelkruid, Smeerwortel, Gele Lis, Dotterbloem, Echt Walstro, Echte Koekoeksbloem, Moerasspirea, Knoopkruid, Ruige Leeuwentand, Vergeet-mij-niet, Damastbloem, Wederik, Grote Kattenstaart.

Gras Borders De Berg:(foto 11/05/13 links)
De berg tja wat moet ik daarmee! Omdat hij moeilijk te maaien is, is dit de plek waar het gras het meest woekert. Misschien dat nogmaals uittrekken helpt vorig jaar resulteerde dat in ieder geval in een groot stuk met verse kaardenbollen dus wie weet? Er staan al grote plekken ooievaarsbek. Het is zeer arme grond. Dus maar proberen met papavers, en vooral Doorwaskervel die is nog eetbaar ook en toorst kan ik misschien ook wel proberen.


Tuin Tuin Prairie of Maaibare borders:
(foto's 02/07/12 02/11/12)


Asperge 'Argenteuil',
ECO-Roodlof 'Red Palla Rossa' / 'Rosso di Chioggia',
Pinksterbloemen,
Pompoenen'Bugle',
Borage 'Gewone Blauwe'(Komkommerkruid),
Doorwaskervel (Smyrnium),
Blauwmaanzaad (Papaver somniverum),
Cosmos sulphureus 'Ladybird Scarlet' / 'Carpet Red',
Cosmos sulphureus 'Sunny Red' / 'Crest Red',
Cosmos sulphureus 'Sunset' / 'Crest Orange',
Delphinium consolida 'Blue Spire'(Ridderspoor),
Echium plantagineum 'Blue Bedder'(Slangenkruid),
Geranium bohemicum,
Papaver commutatum 'Ladybird' / 'Marienkafer',
Verbena bonariensis (IJzerhard),
Centaurea jacea (Korenbloem),
Leucanthemum vulgare (Margriet),
Salvia pratensis,
Salvia sclarea,
Verbascum olympicum (Toorts),
COTTAGE GARDEN,
DE VIJVERTUIN Meerjarige Inheemse Mix,
GRATIS ZAKJE VERRASSINGSZAAD

8 april 2011:
Tuin 07-04-2011 VSteenmarter

En toen was het weer voorjaar. De tuin is redelijk opgeruimd. Zeven krenteboompjes en drie tamme kastanjes zijn geplant. Een vogelbosje is ingericht met twee duindoorns, twee rode kornoelje twee kardinaalsmutsen en drie spirea. verder elders nog twee rodondendron. De moestuin ingezaaid, de tulpjes en de amandelboom staan in bloei, de krokussen zijn alweer uitgebloeid. En hoewel het water in de vijver erg laag staat voor de tijd van het jaar, hebben de kikkers zich weer voortgeplant.
Maar wat ging daar aan vooraf? Tijdens het opruimen verstoorde ik een egel die bij de composthoop overwinterde, gelukkig heeft het daarna niet veel meer gevroren dus hij zal het wel overleefd hebben.
Eind februari vonden we langs de Kolkenweg in Westerlee een dode steenmarter, die we vervolgens naar de stad hebben gebracht, omdat een kennis van Sigrid, van de zoogdierenvereniging, hem wel wilde laten opzetten voor educatieve doeleinden.
Maar tot onze verbazing vonden we, ook bij het opruimen, vreemde gaten in de tuin en nu denken we dat er één op ons weiland woont, dit tot ongenoegen van sommige buren die al wat kippen kwijt zijn. Gelukkig is de steenmarter een beschermde diersoort. Dus dat is een kwestie van een beter kippenhok bouwen.

31 december 2010:
Roodborstje in de sneeuw En toen was het ineens winter, behoorlijk vroeg en met zeer veel sneeuw. Het voederen van de vogels is nu dus de enige tuinactiviteit. Verder maken we veel mooie tochtjes en wandelingen, waarbij we in de velden vooral veel reeën zien. Hertjes bij Holte

20 oktober 2010:
Tuin131010 Het is alweer herfst, nat en koud dus, de eerste vorst is in de tuin al merkbaar door het verleppen van de oost indische kers en de pompoen. Na die eerste appeltaart volgde er nog heel wat meer, maar de appels zijn nog lang niet op, hoewel het konijn en de paarden van de buren goed meehelpen. Frans leurt overal met pompoenen want hij gelooft niet dat pompoensoep lekker is. Het is voor de rest ook nog best druk, verplanten, wieden, winterklaar maken en het poten van bloembollen.
8 september 2010:
mereltjes Deze twee mereltjes hebben hun sprong vanuit het nest denkelijk niet lang overleefd, we hebben ze eerst teruggezet maar ze sprongen er binnen een kwartier weer uit. Daarna hebben we ze in het konijnenhok bij de buren gezet, waarin één het tot de volgende dag uithield en gevoerd werd door z'n ouders. De dag erna zagen of hoorden we ze niet meer.
Oogsttijd: We hebben dit jaar voor het eerst pruimen, best behoorlijk veel. Ook de Elstar draagt voor het eerst appels. Van de appels van de oude appelbomen heb ik inmiddels één keer "Haite Bliksem" gemaakt, was best lekker en ik denk dat ik morgen de eerste appeltaart van deze oogst ga maken.
3 augustus 2010:
Pompoen 310710 Een koude meimaand en een droge junimaand maken het tuinieren er niet gemakkelijker op. Maar de planten die het door de droogte en kou leken op te geven, lopen gelukkig weer uit. Van de buren kreeg ik met mijn verjaardag een cadeaubon van "Pompoenen en Zo" hier in het dorp, die heb ik verzilverd door er tomaten- en pompoenplantjes van te halen. Op de foto zie je één van die pompoenplanten die probeert de oude appelboom te overwoekeren.

28 mei 2010:
Plantjes Janneke.JPG Een kruiwagen vol plantjes kocht ik van het verjaardagsgeld van Janneke. Weigelia paars en geel, Tamarisk, Boerenjasmijn, Rozemarijn en diverse vaste borderplantjes, zoals geranium, salomonszegel. De Moestuin: de rode ui, peultjes, prei, ijsbergsla, spruiten, snijbiet en zelfs de aardappelen staan mooi boven de grond. Verder kreeg in van Astrid nog zaad van rode zonnebloem, korenbloem, broccolie, andijvie en courgette, nog genoeg te doen dus.
11 mei 2010:
Eenden in de vijver Weer nieuwe bomen in de tuin erbij twee essen in de voortuin, een 6 meter hoge els twee kersen en een appelboompje, die laatste kreeg ik voor mijn verjaardag van Rob & Janny. Als het morgen een beetje droog is haal ik nog wat planten bij Joling van het geld wat ik van Janneke kreeg. Alles groeit redelijk goed en de beestjes hebben het er behoorlijk naar hun zin. De kikkerdril is alweer uitgezwommen en we hebben regelmatig bezoek van een eendenpaartje. Frans spotte laatst een putter en het konijn van de buurkindjes doet zich al weken te goed aan onze paardenbloemen.
27 maart 2010:
Eindelijk voorjaar. Onze eerste week begon met prachtig weer, druk dus met tuinwerk, spitten, snoeien, zaaien, planten.
13 januari 2010:
MorseWinter2010.JPG Morse op het weiland op 07-01-2009 Brrrr. Behalve foto's maken van de sneeuw en de vogels voeren, beperkt het tuinwerk zich in deze tijd tot plannen maken en de stoep schoonhouden. Daarvoor heb ik in ieder geval een mooie sneeuwruimer aangeschaft.
Ik verheug me op het voorjaar, dan maak ik in ieder geval de moestuin groter.

11 november 2009:
Kikker10-08-09.JPG Als plaatje hier een kikker in augustus die het naar zijn zin heeft in de vijver. De tuin winterklaar maken, snoeien, maaien. De moestuin vergroten en bemesten. Bollen planten dat is snel opgeschreven maar behoorlijk wat werk. Gelukkig zijn de weekenden redelijk droog en is het nog niet al te koud. Ook levert de moestuin nog elke week een maaltijd op, aardperen, spruiten, wortelen en zelfs nog wat snijbiet en een enkel uitje.
26 augustus 2009: Moestuin 17-05-09 Weiland 17-05-09
De hele zomervakantie stond wat de tuin betreft in het kader van maaien, dit leverde wel wat problemen op omdat de elektrische maaiers stuk gingen en het wat lang duurde voor dat de reserve onderdelen geleverd waren.
Oogst!! Peultjes, wortelen, uien en ijsbergsla. En uiteraard zeer veel bessen, frambozen en bramen.
Prachtig weer en we hebben zeer veel plezier van het gekregen tuinameublement.
12 mei 2009: Merel-Apeldoorn-2009 Appelboom-Meeden-2009

Hierbij wat mooie plaatjes van de eerste merel van 2009 in de tuin in Apeldoorn, en van de oude omgewaaide appelboom, nog steeds volop in bloei, in Meeden.
Oogst!! De eerste radijsjes en rabarber van de rabarberplant van mevrouw Bouwman.
Nieuwe planten: Joop Weijer leverde op 4 april 2 grote magnolia's Susan, 5 kerria planten, 5 maggiplanten, 5 glansmispels en 2 grote blauwe hibiscussen. Via bakker verkreeg ik nog 5 astilbe planten voor bij de vijver en een amandelboom.
In het Zaaibed: Suikermais, ijsbergsla, spruiten, peultjes en snijbiet. En ook nog steeds rode ui, knoflook, wortel en radijs. En in de vensterbank van de bakkerij: Courgette, paprika, tomaat, aubergine en uiteraard diverse kruiden.
23 maart 2009: Voorjaar: Voorjaar2009
Voorjaar dus weer van alles te doen, zoals het spitten van een zaaibed voor mijn tweede poging voor een moestuin. Hopelijk helpen de slakkenkorrels voldoende zodat het dit jaar beter lukt. Hoewel!! we hebben al enkele keren met veel plezier aardpeer gegeten.
Verder was er heel veel snoeiwerk, zoals de voortuin maar ook de vorig jaar geplante rozen en alle uitgebloeide bloemstengels uiteraard.
Planten ook dat moest natuurlijk, Witte aalbes, framboos, zwarte vlier, aardbeien, roze lavendel en langs de vijverrand diversen bodembedekkers.
In het zaaibed kwam voorlopig: rode ui, knoflook, wortel en radijs.
7 januari 2009:

Winter: Vogels voeren, over de bevroren vijver lopen, plannen maken voor het voorjaar. Dat is het leven van een tuinier in de winter. Brrr.

8 oktober 2008:
Aardperen Boomgaard09-08  
De vijver heeft alweer droog gestaan en de aardperen staan in bloei. Ik heb honderden bollen te planten, waaronder enige tientallen van Rob en Janny, die op bezoek zijn geweest. Ook moet ik zo meteen nog wat bomen en planten bestellen bij Joop, zodat die samen met de ook van Rob en Janny gekregen plantjes volgende week de grond in kunnen. Na uiteraard nog enig maai- en snoeiwerk moet de tuin dan maar winterklaar zijn.
10 augustus 2008:
Vijver Doornappel  
De plant waarvan ik dacht dat het een pompoenachtige was, blijkt een doornappel te zijn. Het regent trouwens al een paar weken weer behoorlijk, dit heeft er voor gezorgd dat de doodgewaande Mispel uitloopt met één klein groen puntje vlak aan het begin van zijn stam. De waterlelie is al aan zij vijfde bloem begonnen en ik zie nog minstens drie knoppen. Het wildbloemzaad doet het fantastisch het hele weiland is een bloemenzee met korenbloemen, slangekruid, kaasjeskruid, slaapmutsjes en nog enige tientallen bloemen die ik niet kan benoemen. De vlinders, libellen, hommels en overige insecten zijn er dol op. Mijn bosmaaier heeft ook al weer het nodige werk te verzetten gehad, hiermee is het weiland in ieder geval beloopbaar te houden, ook met regen.
16 juni 2008:
Haver? Pompoen? Vijver  
Daar waar we het zand vanuit de oude oven hebben gestort, groeien vreemde graansoorten, haver? En een pompoenachtige?. Het regent al weken nauwelijks dus de vijver stond nu toch echt bijna droog. Graven dus, hij is plusminus 30 cm dieper geworden, zodat de waterlelie tenminste weer in het water staat. Alles in de moestuin is tot slakkenvoer gereduceerd, Sigrid jammer geen courgettes dus. Maar de aardperen en de uien in het weiland doen het uitstekend. En ondanks de droogte de fruitbomen, op die ene mispel na gelukkig ook. De pruim zit vol vruchten en de Granny Smith heeft ook twee kleine appeltjes. Eén van de walnoten had ook twee noten, maar die heeft hij door de droogte laten vallen, jammer maar hij heeft in ieder geval bewezen vrucht te kunnen dragen, dus volgend jaar beter. Het gras, de bosmaaier is alweer zes weken ter reparatie, dus het gras staat kniehoog. Maar vandaag beloofde de monteur mij dat hij zaterdag opgehaald kan worden, volgend weekend maaien dus.
21 mei 2008:
Vijver  
Eindelijk regen. Al het zaaigoed staat boven de grond. Maar ook het gras en alle andere ongewenste planten zoals wilde winde, veel wieden dus. In de vijver staat nog maar 15cm water, waar dus uit blijkt dat hij maar 1,5 meter diep is in plaats van de bestelde 2,5 meter. Ik maak me zorgen om één mispel en om de tulpenboom, die beide nogal moeite hebben met uitlopen. Verder waren er nog wat planten van Bakker, maar die zagen er zo zielig uit dat ik daar alweer weinig vertrouwen in heb, niets meer bestellen dus. Voor het volgende plantseisoen ben ik al bezig met een verlanglijstje, maar die bestel ik dan wel bij Joop.
14 mei 2008:
Vijver   Klik op de afbeelding om een grotere foto te zien.
Prachtig weer, geen druppel regen. De planten vinden dat iets minder leuk en 1200 m2 met een gieter is een onmogelijke klus.
De appelbomen staan vollop in bloei, ook nog steeds de omgevallen boom, zoals te zien is. Het water in de vijver zakt elke dag centimeters, hopelijk valt hij niet droog, er is een mooie algengroei in en de eerste kikkers hebben hem al ontdekt. Ook de vogels trouwens diverse keren per dag komt er een witte kwikstaart rondjes lopen en we hebben eenden gespot.
De moestuin: Aardperen geplant, courgettes, peultjes, tomaten en wortelen gezaaid.
21 april 2008:
Boomgaard20-04-2008
Prachtig weer, geen druppel regen, lekker zonnetje, eindelijk.
Er moest weer het nodige worden aangeplant, namelijk wat laurierkers en hosta uit de tuin van Wilma. Het kleine kersenboompje uit Apeldoorn staat nu ook in bloei en de knoppen in de appelbomen staan op springen. Alles groeit, ook het gras. Dus was ik de rest van het weekend zoet met spitten en harken. Niet vergeten om volgend weekend een schoffel mee te nemen, dat scheelt hoop ik rugklachten.
Leven: Zaterdag verstoorde Frans een eend die de vijver had ontdekt, jammer genoeg heb ik dat niet gezien. Zondag hadden we als brunch, verse eitjes van de kippen van de buren. Als we hier wonen misschien wel van onze eigen kippen?
De moestuin: De uien komen boven de grond, en ik heb bieslook gezaaid, de rozemarijn staat al weken in bloei en alle andere kruiden groeien voorspoedig. Volgende week, wortelen en peultjes zaaien?
15 april 2008:
Na de amandel staat nu ook de Pruim in bloei, de een mooi roze, de ander wit. Ik heb heel wat plantjes geplant, want er was een verrassingspakket van Bakker. Met o.a. een granaat appeltje, beetje klein ielig boompje ik hoop dat hij het gaat doen. Verder waren er een stuk of 9 vijverplanten, gele plomp, snoekkruid en kleine lisdodde. O,ja ook de waterlelie uit Apeldoorn staat er inmiddels in en een bakje met zwanebloemen. Het vijveroppervlak was behoorlijk gezakt zeker 13 cm. Maar dat betekende wel dat je verder, weer overal kon lopen zonder in de modder weg te zakken. Wat heb ik nog meer geplant, vrouwenmantel, stokroos, flox, zonnehoed en hosta.
Leven: Een paartje buizerd cirkelde boven de boomgaard en er zijn volop witte kwikstaarten actief. In de vijver zie ik zwemmende en duikende insecten geen idee wat dat zijn, maar wel leuk om naar te kijken. Boomgaard

2 april 2008:
De amandelboom staat in bloei. Ondanks het slechte weer is het weiland met een frees, door de Rode Esdoorn uit Meeden, omgetoverd in een boomgaard, Mede door het aanplanten van drie moerbei bomen en 10 vruchtdragende kornoeljes. Ook plantte ik nog 10 hele grote gele kornoelje struiken voor de lay-out. Dit alles met dank aan Joop's kwekerij in Meeden die dit alles keurig leverde en bezorgde. Nu nog het echte voorjaar zodat het een beetje toont.
10 maart 2008:
Vleermuis Vleermuis
Spectaculair nieuws, een grote vleermuis in de keuken volgens Frans minstens 8cm, volgens Sigrid kan dat niet en is het gewoon een watervleermuis. Maar in ieder geval is Sigrid bereid om kou en tocht op zolder te verdragen, als blijkt dat er een kolonie op het vlierinkje zit. Na discussie en nadat de geraadpleegde expert hem als mysterie bat gaat plaatsen in het zoogdieren blaadje van de NJN. Denken we aan een laatvlieger.
Goed verder natuur en omgeving, ik heb nog wat grond verzet en wat planten verplant en de voor- en zijtuin gesnoeid. En als laatste nog wat randbeplating voor de vijver ingezaaid, hopelijk wordt dat wat, want van die zakjes zaad weet je het maar nooit, is het nu alleen zaagsel of zitten er toch nog zaadjes in.
17 februari 2008:
Vijver Druk aan het werk met het planten van gekregen bamboe en volgens mij Gele Lis. Dat was een redelijk link klusje gezien de stijle vijverrand en de kou. In de vakantie kan ik daar, als het weer mee zit, misschien nog wat meer aan doen. Uiteraard kon ik mijn heimwee niet bedwingen en heb ik toch ook al het nodige zaad gekocht. Zodat ik die rand na enig spitwerk in kan gaan zaaien. De tuin in Apeldoorn is gelukkig nog steeds één van mijn beste, in ieder geval mijn goedkoopste leverancier. Uitgezonderd de krijgertjes uiteraard. Wilma nog bedankt hé. O, ja de nieuwe kruiwagen doet het ook uitstekend, hoef ik in ieder geval niet meer met Frans te concurreren.

5 februari 2008:

Wilg30-01-2008 Vijver-vanaf-vliering-schuur Woensdag 30 januari de Wilg in de achtertuin heeft katjes en er onder komen de narcissen van mevrouw Bouwman uit de grond. Is het dan toch voorjaar aan het worden?
Zondag 3 februari er ligt ijs op de vijver en Frans beklimt "met gevaar voor eigen leven" het wormige vlierinkje van de schuur om een foto te maken.

20 januari 2008:
Vijver Vogels Vrijdag 18 januari hebben Michaël en Gerben de vijver afgemaakt. Mooi rond met een aardige heuvel erachter, vanaf die heuvel heb je een mooi uitzicht over de tuin. De vogels in Meeden hebben meer honger dan in Apeldoorn, dus maar weer nieuw voer opgehangen. Ook hadden we weer bezoek van de hanen van de buren, hoewel er inmiddels een paar minder zijn, dat scheelt in ieder geval in het lawaai.
6 januari 2008:
Tuinieren in de winter is voornamelijk een kwestie van heimwee, en plannen maken. Maar toch óók kijken naar de vogeltjes, het was vandaag prachtig weer. En de vogels snoepten gulzig van hun kerstcadeautje wat in de appelboom in de achtertuin hangt. Ik zag meesjes, een roodborstje, enkele merels en toch ook een sijsje of zoiets. Ook elders op het weiland was het behoorlijk druk, want de kuikens van de buren zijn inmiddels uitgegroeit tot forse hanen. Die volgens Frans de kerst ten onrechte hebben overleefd.

19 december 2007:
Er lag ijs op de vijver, misschien kunnen we er deze winter zelfs op schaatsen. Uiteraard in deze tijd van het jaar heb ik heimwee naar het voorjaar en surf allerlei web-site's af op zoek naar zaaigoed. Ik heb wel leuke dingen gevonden maar niet bepaald goedkoop, toch maar eens in de beurt informeren of er in Groningen geen betere alternatieven zijn. Vijver
12 december 2007:
De vijver na forse regenbuien was het wateroppervlak ongeveer 8 meter, er was ook duidelijk nog even gegraven maar hij is nog lang niet af en de berg erachter is ook nog een beetje rommelig en onaf. Hopelijk komt dat er nog van dit jaar, om maar niet te spreken over het freeswerk. Gelukkig ligt er ook nog geen nota.

2 december 2007:
Vijver Vijver De vijver overtrof al mijn verwachtingen, ongeveer zeven meter water. Voor planten heb ik wéér een nieuwe leverancier ontdekt. Hij leverde zaterdag zes bomen af en wel een Tamme kastanje, een walnoot, een tulpenboom, een amberboom, een lijsterbes en een chinese sering. Ik had bij het planten wat moeite om de soorten uit elkaar te houden, geen blad uiteraard, zodat het voorjaar nog een verrassing kan brengen. Verder heb ik wat gestudeerd in een boekje over vijvers en hun planten en dieren, wat Mirjam vorige week mee bracht. Zodat ik enig idee begin te krijgen over een beplantingsschema.

27 november 2007:
Vijver Water De vijver, zie hier het resultaat van een dag graven, tenminste tot het moment dat het nog licht genoeg was om foto's te maken. Daarna is hij nog ongeveer 2 uur doorgegaan. Ook van de week zullen ze hopelijk nog wat doen. Ik ben dan ook vreselijk nieuwsgierig hoe het er zaterdag uit zal zien.


19 november 2007:
De bomen zijn geleverd en geplant, gelukkig hielp Sigrid daarbij anders was het me niet in één weekend gelukt. Op 26 november wordt de vijver gegraven en de rest van het weiland gefreesd. Hopelijk is de structuur van de tuin dan wat duidelijker, en kan ik in het vroege voorjaar beginnen met de verdere vormgeving. Nu is het alleen nog duimen dat het weer een beetje meezit, zodat de bomen zich nog een beetje kunnen settelen.
17 oktober 2007:
Weiland Weiland Hier dan eindelijk wat foto's van beplantte stukjes weiland. Maar dat wordt snel meer, want 26/10/2007 wordt deze bestelling geleverd; Amandel Prunus dulcis, Kers Prunus avium 'Meikers', Pruim Prunus domestica 'Victoria', 3 * Hazelaar/Hazelnoot Corylus avellana 'Webb's Prize Cob', 3 * Mispel Mespilus germanica, 3 * Okkernoot/walnoot Juglans regia 'buccaneer', Kers Prunus avium 'Hedelfinger Riesenkirche', Appel Malus domestica 'Granny Smith', Appel Malus domestica 'Elstar', 6 * Venkel Foeniculum vulgare, 6 * Lavendel Lavandula angustifolia 'Alba', 6 * Kattenkruid Nepeta catarica, 6 * Gewone valeriaan Valeriana officinalis, 6 * Salie Salvia officinalis 'Purpurascens', 6 * Lavas, maggiplant Levisticum officinale, 12 * Duizendblad Achillea millefolium 'Terracotta', 6 * Ridderspoor Delphinium (P) 'Galahad', 6 * Zonnehoed Echinacea purpurea ('Rudbeckia'), 6 * Gentiaan Gentiana lutea, 6 * Muskuskaasjeskruid Malva moschata 'Rosea'. En dat betekend dus 15 bomen en 72 kruidachtigen.
03-10-2007: weiland Tja, dat pad alweer aardig volgegroeid dus. Deze foto heeft Frans gemaakt vanuit de hoogwerker. Wat is er inmiddels nog meer met het weiland en de tuin gebeurd. Op deze foto is nauwelijks iets te zien van de toch best wel grote hoeveelheden planten die ik inmiddels heb geplant. Wat was het ook al weer 10 coniferen, plusminus 10 hortensia's, vijf spirea's wat kornoelje een schoonvrucht, twee rododendrons, dit alles bij Joling vandaan. En vanuit de tuin in Apeldoorn; de kersenboom, drie rododendrons, een skimmia en nog wat los goed. Het ontwerp is een beetje inpulsief met in mijn achterhoofd de slingertuinen van Meeden met uiteraard die grote vijver centraal. pad
15-07-2007:Het pad door het weiland is mooi lang geworden, zie foto, was een heel werk ongeveer 30 kruiwagens zand en daarna vlak maken door er met takkenbossen overheen te slepen. Het gras in voor- zij- en achtertuin alweer gemaaid, ditmaal met een gekregen electrische cirkelmaaier ging best goed. Onder een struik in de zijtuin, vond ik een mooie bloeiende Flox, die struik heb ik vervolgens direct behoorlijk gesnoeid. Achter in het weiland ligt inmiddels een tien meter lange takkenril ik hoop dat de vogels en egels daar blij mee zijn, in ieder geval ruimt het lekker op. 's avonds kijken naar de jagende zwaluwen, er zijn twee soorten, waarschijnlijk de boeren- en de gierzwaluw. Frans ontdekte ook al vleermuizen, volgens hem met een veel grotere spanwijdte dan in Apeldoorn, Sigrid hoopt dat het een Laatvlieger was.
08-07-2007:Hiephoi alle hekjes zijn eindelijk uit het weiland, de laatste zat helemaal om de appelboom gewikkeld, die maffe schapenboer ook. Mijn tomatenplantjes groeien voorspoedig, tot verbazing van de buurvrouw wiens kleindochter voor het kweken van tomaten de kas gebruikt. bosmaaier
01-07-2007:Met de nogmaals geleende bosmaaier, in het weiland, een pad gemaaid tot aan de esdoorn. Zodat het zand uit de kruipruimte van de nieuwe badkamer hier een pad kan vormen. Vanaf nu op marktplaats op zoek naar een eigen tweedehands bosmaaier, is toch een onmisbaar ding gebleken. In de schuur had een jonge zwarte roodstaart zichzelf opgesloten, gelukkig liet hij zich vangen en weer buiten zetten. De konijnen van de buren zijn ontsnapt, dus die zullen nu ook wel in ons weiland wonen. Voortuin
24-06-2007:Plantjes in de voortuin, plek gesloopte coniferen, staat een stuk beter, lekker ruim. Verder de hagen in de voortuin gesnoeit en zoals altijd onkruid gewied. Ook met de meegebrachte maaier en hulp van Sigrid, het alweer gegroeide gras in voor- zij- en achtertuin gemaaid.
17-06-2007:De eerste oogst in Meeden opgesnoept, wat aardbeien en rode en zwarte bessen. Zijtuin-Schuur
13-06-2007:Een heggeschaar gekocht, volgens Frans van een inferieur merk, maar hij was wel goedkoop. Ik heb hem uitgeprobeerd op de struiken in de zijtuin in Apeldoorn en dat ging een stuk beter dan afgelopen weekend in Meeden.
10-06-2007:De uit Apeldoorn meegebrachtte hortensia's geplant. Een zware strijd geleverd tegen het gras in de zij- en voortuin, tot dat Frans opeens aan kwam met een van buren geleende Stihl, zoef weg gras. Ook heeft Frans de coniferen in de voortuin voor me omgezaagd, lief hè, eindelijk ruimte. De berberis in de voortuin gesnoeid, ik moet toch ook eens een betere heggeschaar kopen.
03-06-2007:Mijn eindeloze strijd tegen de wilde wingerd en het zevenblad in Meeden gaat maar door. Frans heeft een aantal coniferen in de zijtuin voor me gesloopt, lekker licht ik heb er gelijk wat kleine plantjes gezet.
20-05-2007:In Meeden naar de Kruidendagen van Foltz geweest, heel veel kleine éénjarige gezien en ook heel mooi gereedschap, wel duur. Uiteindelijk kocht ik twee bessenstruiken voor in de "boomgaard". Ook heb ik wat tomaten en juffertjes in 't groen gezaaid. En heel veel hekjes in het weiland gesloopt.
16-05-2007:In Apeldoorn weer wat plantjes klaar gezet voor Meeden, hopelijk is er morgen plaats in de auto. Alles is vreselijk groen en groot aan het worden na een week van forse regenbuien. De vingerhoedskruid staat in bloei en de kaardenbollen zijn al bijna manshoog. Zwarte-roodstaart
13-05-2007:Bij mijn wied- en opruim-werkzaamheden in Meeden kwam ik padden tegen. en ook een vogeltje welke ik niet kende een zwarte roodstaart. Bovendien zit er een nest met witte kwikstaarten in de schuur van de buren. Dus leven genoeg.
06-05-2007:De eerste planten zijn verhuist naar Meeden, één kruisbes en drie rozemarijntjes, o ja en ook nog wat bolletjes die ik er per ongeluk uittrok.
28-04-2007: De goudvis in de vijver heeft gezelschap gekregen, nu zijn ze weer gezellig met z'n tweetjes. De schapenboer in Groningen heeft vorig jaar z'n schapen verkocht, dus geen schaapjes in het weiland van de zomer jammer. Merel2007
15-04-2007: De eerste merel van het jaar, ze zijn met z'n tweetjes en papa en mama hebben het heel druk. Vooral met het letten op de eksters. Alle bomen hebben inmiddels blaadjes zelfs de walnoot is daar heel voorzichtig mee begonnen. De esdoorn heeft weer een aantal takken moeten afstaan om een dreigende burenruzie te voorkomen, hopelijk hebben we daar in Groningen geen last van.

Weiland-met-schapen 04-04-2007: Gisteren hoorde ik van de vorige eigenaar, van ons nieuwe huis in Groningen, dat er een afspraak was om in de zomer schaapjes op het weiland te laten lopen. Dit uiteraard in verband met het gras, hij vroeg me of die afspraak opgezegd moest worden. Maar het lijkt me zo'n leuk idee, bovendien krijg ik toch niet in veertien dagen dat hele weiland vol, laat die schaapjes nog maar even grazen. Dus begin ik met een een stuk weiland vol te planten met fruit- en notenbomen en met wat struiken. En verder de hele zomer kijken naar de schapen, lijkt me heel leuk. Als de hypotheekbank een beetje opschiet kan dat nog net voor half mei.
14-03-2007: Toch kon ik niet langer wachten en heb ik alvast de kersenboom, het krentenboompje en een japanse esdoorn uitgegraven en in potten gezet. Voor Groningen.
13-03-2007: Mijn idee om nog meer planten er in te zetten is wel wat bekoeld na de aankoop van ons nieuwe huis, zie ik ineens dat mijn tuin in Apeldoorn propvol is. En wat moet je met een propvolle tuin in het voorjaar, wachten tot dat weiland echt van mij is en dromen over het planten van bomen en struiken. Tuin
11-03-2007: We zijn met z'n drieën naar Groningen geweest en hebben nieuwe foto's gemaakt. Wat een ruimte.
01-03-2007 We hebben een nieuw huis gekocht. En daarbij is een weiland van 30 bij 40 meter, zie foto. Dat wordt dus vanaf mei mijn tweede tuin.
08-02-2007 Dat heimwee van gisteren was toch wel een beetje te vroeg, vandaag is er weeralarm. Dit in verband met een sneeuwverwachting van tussen de 5 en 10 cm.
07-02-2007 Hoewel het afgelopen nacht vroor, is het 's middags prachtig weer. Heimwee naar het voorjaar doet me er toe komen, om weer een aantal primula's te kopen, voor de achtertuin ditmaal.
03-02-2007 Alweer mooi voorjaarsweer, tijd om wat losse takken op te ruimen en een inspectie rondje door de tuin te maken. De helleborus staat mooi in de knop, en de waterlelie heeft al drie bladeren. Ook nog even de vissen en de vogels voeren. Morse rent met een lentekolder in zijn kop door de tuin, hetgeen het echtpaar tortel niet zo kan waarderen, daar zij bezig zijn met het bouwen van een nest. Ons roodborstje geniet van Frans z'n verjaardagscadeau, een leuk voedertafeltje dat in de appelboom hangt, naast een hangingbasket met violen in bloei, Is het echt pas februari?
31-01-2007 In de tuin lijkt het wel voorjaar, de vogels vliegen met takjes en de bollen staan ver boven de grond, of zelfs in bloei (crocussen). Ik kon het dan ook niet laten om wat primula's te kopen, om de voortuin op te vrolijken. Mijn inventarisatie met betrekking tot nieuwe planten groeit ook al aardig. Mooie schaduwminnende planten, als kattenkruid, ereprijs, korenbloem, fuchsia. Ook heb ik een grasachtig plantje gevonden, namelijk leliegras lijkt me erg mooi. Verder wil ik meer varens en judaspennning en vingerhoedskruid. Alles in een rose blauwachtig kleurtje.
Introductie:
Grote bonte specht Het leukste vind ik kijken naar zoveel mogelijk leven.
In onze tuin is dat volop mogelijk, 's zomers foerageren er zelf vleermuizen.
Niet alleen, maar vooral 's winters zijn er zeer veel verschillende vogels.
In de vijver zijn altijd kikkers en afgelopen zomer heb ik er een paar goudvissen in gedaan omdat de muggen wat al te veel plezier maakten. We houden geen van allen van veel zon dus de tuin is rijk aan bomen, dat betekent wel dat de de planten zorgvuldig uitgezocht moeten worden. Links achter staat een grote plusminus dertig jaar oude Japanse esdoorn, waarin Sigrid jaren lang een boomhut had. Daarnaast staat een hazelaar. Rechts achter staan twee even oude berken, waarvan er een in de tuin van de buren. Verder staat er een negen jaar oude Okkernoot en een appel- en twee perenbomen. Dit zijn nog niet alle bomen ook staan er nog wat uitgezaaide esdoorns en een berk, en niet te vergeten een vlier waar de vogels dol op zijn.