Home
De Aardpeer:
Wikipedia: De aardpeer, topinamboer of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt.
De Engelse naam Jerusalem artichoke suggereert ten onrechte een verband met Palestina/Israël en is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok) Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, die hem aantrof bij de Huron-indianen. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk zeer populair.
Hij wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft de neiging zich zo sterk uit te breiden dat gesproken kan worden van woekeren.
Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m.
Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, inuline, biotine, calcium, ijzer en natrium die niet alleen mensen met diabetes mellitus ten goede komt.
Door de natuurlijke koolhydraten is de aardpeer geschikt voor het menu van mensen met suikerziekte. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.
Wortelknollen van topinamboerIn Noordwest-Europa zal deze plant alleen in heel mooie zomers getooid worden met gele bloemen. Een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg. Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorsten kan vervolgens gedurende de gehele winter.
Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.
Vrienden van het platteland: Aardpeer
Versseizoen
De aardpeer wordt in het najaar geoogst.
Basisbereiding
Jonge aardpeer (oktoberoogst) kan met schil en al gegeten worden, schoonboenen en wassen is dan voldoende. De kooktijd is 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de knol. Kook aardperen niet langer dan nodig is, want dan worden ze slap en week. Voeg citroensap toe aan het water van de geschilde aardperen om bruinverkleuring te voorkomen.
Gezondheid
De aardpeer is zeer voedzaam; de knollen bevatten veel eiwit. De aardpeer is licht verteerbaar. De knol slaat geen suiker op, maar in plaats daarvan "inuline". Deze suiker is goed voor diabetici (mensen met suikerziekte). Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). De groente dus ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
De smaak van de knol is lichtzoet en heeft iets weg van een artisjok. Hoewel de aardpeer er minder mooi uitziet als de artisjok, doet de smaak er niet voor onder. De vroege oogst is rauw ook heel lekker, knapperig en zoet.
Productiewijze
De aardpeer is een oersterke groente. Ze is winterhard, dus zet de knollen aan de rand van uw tuin. De plant wordt wel twee meter hoog, gebruik ze dus als windscherm maar let ook op de schaduwwerking. In het najaar oogst u de smakelijke knollen. Plantafstand 75x30 cm.