Home
Ons nieuwe Huis: Bakkerij Bouwman
Dagboek:
31 december 2010:

Isolatie Zolder IsolatieZolder2.JPG
De isolatie van de voorzolder is voltooid, ook is 80% inmiddels voorzien van nieuw houten dakbeschot. Het laatste stukje moet nog even wachten dit in verband met het plaatsen van een dakraam, dat dakraam is nodig voor het daar geplande badkamertje ten behoeve van de logés.
18 oktober 2010:

Nieuwe ruiten Bakkerij Nieuwe ramen Bakkerij
De tweede latei voor de binnenmuur kwam dus niet:( Uiteindelijk heeft Frans hem dus maar zelf gestort, zodat de binnenmuren konden worden afgemaakt. Daarna konden de ramen gelijmd en de ruiten geplaatst. Dus alles is nu mooi glasdicht en tochtvrij. Ook zijn we begonnen met het isoleren van de voorzolder met grote platen PIR-schuim.
8 september 2010:

Kozijn 2 Bakkerij Plaatsing Kozijn zuid Bakkerij
Op de eerste foto is Frans bezig met het lijmen van kozijn nummer twee. Op de foto ernaast is hij bezig met de voorbereidingen voor het verwijderen van het oude kozijn. Inmiddels is het nieuwe kozijn geplaatst. De lateien voor de binnenmuren zijn besteld en gedeeltelijk geleverd.
3 augustus 2010:

Kozijn Bakkerij en binnenmuur Zijgevel zonder kozijn met bat latei Zijgevel met nieuw kozijn
De combinatievloer - betonnen liggers piepschuim broodjes, wapeningsnet en beton - in de bakkerij is klaar, hierna volgt de vloerverwarming en de afdekvloer. De binnenmuren zijn gedeeltelijk gemetseld en het eerste nieuwe kozijn is gemaakt en geplaatst, nadat het gat in de muur voorzien is van een BAT latei van ongeveer 330 cm. Snel verteld heel veel werk verzet.
28 mei 2010:

Fundering Bakkerij De bakkerij is aan de beurt, er is een betonnen fundering gestort en daarop zijn vijf lagen blokken gemetseld. Die gaan vervolgens de betonbalken dragen, waarin het piepschuim komt ten behoeve van de vloer. Heel veel werk is het uitgraven van de toekomstige kruipruimte, gelukkig kan het weiland wel wat grond aan, maar het er heen kruien is behoorlijk zwaar.
11 mei 2010:
Verhuizing Wasmachine Berging
De WC is betegeld en voorzien van een fonteintje. De winkel heeft internet en 230 stopcontacten evenals Frans zijn zolderkamer. De berging heeft een nieuwe vloer en de wasmachine is verhuisd. Dat is pas luxe, in Meeden in de zon zitten naast een volle wasmolen, daarmee wordt het toch echt ons huis.
27 maart 2010:
Verhuisd. Frans is bezig met het betegelen en verder afmaken van de WC. En met het voorzien van internet en 230 stopcontacten van de winkel en zijn zolderkamer. Want nu we hier eenmaal wonen kunnen we beiden niet meer zonder computer. Verder moet ook de TV nog worden aangesloten want ook dat is een onmisbaar onderdeel van het huis nu we hier echt wonen.
13 januari 2010:
Vliering.JPG Douche.JPG
Een koude winter, dus de verwarming is weer verder uitgebreid en wel zeer luxe met vloerverwarming in de badkamer en een convector in de winkel. De temperatuur in het voorhuis is nu redelijk confortabel. De vliering boven de logeerkamers raakt steeds voller en Apeldoorn steeds leger. In het voorjaar verhuizen we definitief. En als de hal dan klaar is maak ik daar mijn kleine kunstgalerij van.
11 november 2009:
NJN31-10-2009.JPG Hal.JPG
De badkamer is klaar. Nu nog de wc en de ventilatie, hiervoor heb ik een warmteterugwin unit bij Orcon gekocht dus als we de pijpen hebben volgt de montage. Stoelen en een tafel voor de zitkamer zijn er inmiddels ook, op de foto ingebruik door Morse en één van Sigrid's medebestuursleden van de NJN. De kapstok in de hal hangt, gecombineerd met de spiegel van mevrouw Bouwman ziet dat er ook alweer mooi uit. De vliering boven de logeerkamers is klaar en in gebruik genomen voor de kampeeruitrusting en dozen met oud speelgoed. Verder is Frans nog steeds overal bezig met stuc- en schilderwerk en knapt het overal dus zienderogen op.
14 september 2009:
Ons huis is door de gemeente geselecteert als beeldbepalend pand, zie: Meeden beeldbepalende Panden
Omschrijving: Adres: Hereweg 250. Oorspronkelijke functie: winkel + woonhuis. Huidige functie: woonhuis. Bouwjaar: 1935 ca. Opmerkingen: nog gaaf met winkelpui. Bijzonder sober / zakelijk ontwerp. Samenhang nr. 248
26 augustus 2009:
Douche.JPG
De badkamer is bijna klaar, nog wat afwerking bij het raam en hier en daar wat voegwerk. We zijn begonnen met het schilderen van het houtwerk van het voorhuis, ziet er mooi uit, foto's volgen. De schoorsteen van de zitkamer is gesloopt, dus nu kunnen we een vliering maken boven de logeerkamers. De hal is voor een groot deel gestukadoord en geschilderd die lijkt nu veel ruimer. Ook hier voor geldt foto's volgen, want het stucwerk in de hal was nog niet hard genoeg voor het ophangen van onze, bij Mamamini in Groningen gekochte imposante kapstok. De vloer van de slaapkamer is geschuurd en gelakt en twee muren zijn gestucadoord en geverfd. Daarna heb ik er nieuwe Lundia kasten geplaatst. Bijna alle boeken zijn inmiddels verhuisd, dus de kasten in de zitkamer zijn al aardig vol, nu nog op zoek naar leuke makkelijke stoelen. Wel is er een nieuwe eettafel in de keuken, een mooie massief beukenhouten tafel.
11 mei 2009:
Wilting29-04-09
Hoera de bel doet het weer, hij zit wel aan de andere kant van de deur dus ik denk dat Meeden nog wel even moet wennen, ik heb in ieder geval nog niet gehoord dat hij werd gebruikt.
Verder zijn de verwarmingsbuizen geïsoleerd, en heeft de zitkamer er een aantal stopcontacten bij, dit allemaal doordat er toch een bezoek moest worden gebracht aan de kruipruimte en wel om de riolering van de badkamer aan te sluiten. Jawel de douchebak en het bad zijn geplaatst, van het bad hebben we inmiddels al weer diverse keren genoten, hoewel ik het, zeker in het begin wat eng vond, zo groot is het. Om nog even bij de badkamer te blijven de muurtegels zijn door Kuipers uit Veendam geleverd, voornamelijk wit, maar voor de douchehoek zwarte tegels. De zwarte zitten al op de muur en de witte voor een deel. Ook is er een begin gemaakt met het stucwerk van de slaapkamer. En met het bevloeren van de vliering op zolder. Last but not least, Wilting heeft ruiten geplaatst in de logeerkamers en op de overloop, het gehele voorhuis heeft nu dus dubbel glas.
23 maart 2009:
LogeerkamerSigrid Stucwerk-Zitkamer
Er is verwarming op de logeerkamers, dus het kleumen daar behoort gelukkig ook tot de verleden tijd. Bij werkzaamheden aan de fundering in de bakkerij, ontdekte Frans omdat zijn kuil na iedere regenbui vol water liep, een lekkage in de hemelwaterafvoer. Dit moest dus eerst worden gerepareerd. Na het ophangen van de luxaflex in de zitkamer staken de twee nog niet gestucte muren wel heel erg af, dus ook die moesten eerst worden gedaan. En dan dus ook gelijk maar wat nieuwe electriciteitsdozen in de muur aangebracht. En daarna nieuwe beleggen langs de ramen en deuren. Die ook weer geplamuurd, geschuurd en geverft moeten worden. Kortom weer heel wat werk verzet. Maar het huis wordt er wel steeds lichter van.
7 januari 2009:
Duveltje-Meelzolder

Winter:
Gelukkig hebben we behalve dit Duveltje op zolder, ook nog werkende radiatoren in zitkamer, slaapkamer en keuken. Maar voor de kinderen die met Oud en Nieuw kwamen logeren, heb ik maar wat extra wollen dekens aangeschaft, want de temperatuur op zolder was rond het vriespunt.
De wc hangt en werkt, de muurtjes zijn gebouwd, de deur geplaatst, dus nu snel op zoek naar tegels. De beleggen voor de raam- en deurkozijnen, halfrond grenen, conform origineel voorbeeld, zijn door Hulzebos geleverd. We hebben bij Reer een deur, in de juiste maat (73-211,5) gevonden, voor de nieuwe meterkast. De horizontale lamellen voor de zit- en slaapkamer zijn inmiddels ook geleverd, door Buitink in Apeldoorn, komend weekend ophangen dus.
8 oktober 2008:
FunderingBakkerij Vloerverwarming-Badkamer Zitkamer-09-08.JPG
Alweer twee maanden, dat is eigenlijk te lang. Waar was ik gebleven de winkel was ingericht, inmiddels alweer afgebroken en opnieuw ingericht beter deze keer. De zitkamer is ingericht en de kasten worden wekelijks voller, dozen boeken en siervoorwerpen verhuizen naar Meeden. De vloerverwarming in de badkamer ligt en is inmiddels bedekt met een afdekvloer. De nieuwe muren boven de deur zijn gestuct. En materialen voor de nieuw te plaatsen wc-muur ingekocht. Een nieuwe meterkast is gebouwd en de electriciteit doet het weer. Frans is ook nog bezig met het uitbreiden van de fundering in de bakkerij, zodat daar de binnenmuren op kunnen, uiteraard een hele klus. De beleggen voor de raam- en deurkozijnen, halfrond grenen, conform origineel voorbeeld, zijn besteld en worden hopelijk volgende week geleverd, hoewel je dat in Oost Groningen maar moet afwachten. Frans rijdt net weg met in de auto een paar mooie vitrine kastjes van Lundia, afkomstig uit een oude school, waarschijnlijk worden dat de bovenkastjes van de nieuwe keuken.
10 augustus 2008:
Ophangen-ketel   De ketel hangt en niet onbelangrijk hij werkt. Warm water zonder huurgeiser en vijf radiatoren die van de winter voor verwarming kunnen zorgen. Maar de allerleukste gebeurtenis is; Eddy is klaar met het stucwerk. Dit betekende dat we eindelijk verder konden met de winkel en de zitkamer. We hebben een parket schuurmachine gehuurd en de winkel, zitkamer, gang en zelfs de slaapkemer geschuurd. Al die vloeren zijn behandeld met houtworm gif en de winkel, zitkamer en gang zijn inmiddels blank gelakt. De balken in de winkel zijn gebroken wit geschilderd en het plafond en de muren wit in combinatie met die houten vloer staat dat heel goed. De Lundia kasten in de winkel staan inmiddels ook allemaal. Volgende week hopelijk de zitkamer, de slaapkamer moet nog even wachten want daar zijn de muren nog niet gestuct.
winkel04-08-2008   Volgende week komt Roelof van CV-Warmteplus in verband met de vloerverwarming van de badkamer, als dat geregeld is, kan daar de afwerkvloer worden gestort. De muur van de nieuwe WC/meterkast heeft Frans inmiddels opnieuw gemetseld en van een latei voorzien, zodat er in de gang weer wat minder schuren te zien zijn. Dit betekend ook dat een gedeelte van de electriciteit daar weer kan worden gemodernisteerd.
16 juni 2008:
Er is weer veel gebeurd. We hebben aarde gevonden door de oude olieleiding te combineren met de oude bliksemafleider. De CV-pijpen liggen in hun kruipruimtes en vijf radiatoren hangen in de zitkamer, de badkamer en in de slaapkamer. Er is een begin gemaakt met het repareren van de houten slaapkamervloer, dit om de gaten van de voormalige schoorsteen en het knoeiwerk van de vorige badkamerbouwers goed te maken. En de gasleiding voor het fornuis is verplaatst naar de keuken. Dit betekent wel dat alle gaskachels het huis uit zijn, hetgeen ons dwingt om voor de winter de CV-installatie werkend te hebben, maar bij voorkeur voor 1 juli want we willen nu wel eens van die huurgeiser af.
CV-Slaapkamer  

21 mei 2008:
Winkel  
Dit weekend begon met het afmaken van het stucwerk in de winkel. Daarna bezochten we Groningen om samen met Sigrid en Cleopatra een stadswandeling te maken en te eten. Vervolgens was er de start van de feestweek in Meeden, dus moest de voorgevel worden versierd. Op zondag uiteraard weer heel veel opruimwerkzaamheden en het plaatsen van een nieuwe strijkbalk in de zitkamer. Hierbij een foto met vlaggetjes, het stucwerk en mijn raamgedicht wat al voor heel veel plezier heeft gezorgd bij diverse post/folder-bezorgers.

14 mei 2008:
Beton   Klik op de afbeelding om een grotere foto.
Net terug van een vakantie van ruim twee weken. Waarin op 5 mei de betonvloer van de badkamer is aangebracht, doormiddel van het verslepen van 550 liter beton, met hulp van Sigrid, die haar vakantie gelukkig ook in Meeden doorbracht.
Het raapwerk in de zitkamer en winkel, deels door Frans en deels door Eddy eindelijk klaar is. Nu het schuurwerk nog, hiervoor moesten uiteraard eerst alle latjes bij de deuren en ramen worden vervangen, door 3 mm dikkere.
Verder hebben we een begin gemaakt met de CV-installatie door in ieder geval 48 meter cv-pijp te bestellen en de nodige koppelingen aan te schaffen en ook nog vier termostaatkranen, die laatste gelukkig via marktplaats dat scheelt weer in de prijs.
21 april 2008:
StucwerkEddy StucwerkFrans
Foto's van het stucwerk, want dat duurt nu toch wel erg lang. En dat terwijl zoals jullie kunnen zien Frans het ook best zelf kan. Er was weer veel op te ruimen in de schuur ditmaal. Maar Frans is ook begonnen aan het uitbreiden van de fundering in de bakkerij. En dat ging uiteraard gepaard met het verzetten van het nodige grondwerk zodat de boomgaard voorzien kan worden van wat paden.

Bouwbordv:shapes="_x0000_s1026"

15 april 2008:
Geen foto's deze keer want het toestel ligt nog in Meeden. Het stucwerk schiet niet erg op, pas 1,5 muurtje in de winkel, dat valt dus behoorlijk tegen. Frans is druk met voorbereidingen voor de stukadoor, zelfs zo erg dat we zo langzamerhand denken dat hij het beter zelf had kunnen doen. Wel hebben we nog even bij Reer, een stuk of vier radiatoren gekocht voor de zit- en slaapkamer, zien er mooi uit. Verder moest er zo natuurlijk ook weer eens behoorlijk worden opgeruimd en hebben we een 60 cm diepe lundia gereedschapkast op de meelzolder gebouwd.
2 april 2008:

Sigrid-Puinv:shapes="_x0000_s1026"
En toen was er het paasweekend, legendarisch slecht weer. Eddy, de stucadoor kwam de winkel roze schilderen, betokontact, daar schijnt het gips beter op te houden, ben benieuwt. Bijna niet bijzonder was dat er weer een container stond. Sigrid heeft zich behoorlijk uitgesloofd en de hele schuur leeg geschept.
Winkel31-03-08
Frans was druk met het plaatsen van latten ten behoeve van het stucwerk. En met het afbreken van de schoorsteen in de zitkamer, zodat die muur ook mooi vlak gestuct kan worden. De oven is nu echt helemaal plat.
3 maart 2008:
Winkel24-02-08 Winkel02-03-08
Zo, de vakantie zit er al weer op. De vierhoek winkel, zitkamer, badkamer, hal is afgebroken van lateien voorzien en weer opgebouwd. Ook het nodige lundia is afgebroken, verplaatst en weer opgebouwd. Evenals een deel van de electriciteit. Alleen de oven is weer een stuk verder afgebroken en de container is alweer vol. In de winkel is er trouwens nog wel meer gebeurd, de gaten van de gevelkachel en het ventilatiekanaal zijn vakkundig dicht gemetseld. En de etalage is ontdaan van het spaanplaat, zodat de oorspronkelijke oker geverfde vloerdelen met ingeslepen vochtricheltjes weer zichtbaar zijn. Ik begin me steeds meer af te vragen waarom we zo ons best hebben gedaan om die geel geverfde lundiakast uit Winsum blank te schuren, geel hoort blijkbaar echt bij de winkel. Morse-in-lundia Winkel-ventilatiekanaal Oven02-03-2008
17 februari 2008:
Winkel17-02-08 Er staat weer een container voor de deur, dure hobby hoor! Hopelijk past hier de rest van de oven in en zijn we voorlopig althans, weer van het puin af. In de vakantie, volgende week, wil Frans lateien boven de deuren in de winkel plaatsen, tegen de scheuren. Maar dat betekende wel dat eerst alle spaanplaatbetimmering van de winkelmuren af moest. Dat leverde mooie historische gegevens op.
Het winkelmeubilair was namelijk in de muur verankerd, waarschijnlijk bij gebrek aan pluggen die bestonden in 1935 natuurlijk nog niet. Om het dorp wat te zien/praten te geven plaatste Frans dus ook maar alvast de Schroefstempels.
Mooi gezicht toch? Als dit klaar is maar snel een stucadoor bestellen, zodat het er weer wat representatiever uit gaat zien. De zolder is nog steeds ingericht als Lundia werkplaats, in de provincie's Gelderland, Drenthe, Overijssel en Groningen is geen Lundia meer veilig.


5 februari 2008:
instortende-oven oven03-02-08
Dinsdag 29-01-08 naar Meeden om een bijeenkomst in het steunpunt bij te wonen over historisch Meeden. De woensdag erna veranderen we de waterleiding zodanig dat er geen buizen meer over de slaapkamermuur lopen. In het weekend sloopt Frans de oven nog een behoorlijk stuk verder. En ik verwijder nog wat verf van diverse Lundia onderdelen. Zondag via Groningen, om het oude legkastje naar Sigrid te brengen, en Enschede en Ugchelen voor nog meer Lundia terug naar Apeldoorn.
20 januari 2008:
oven oven19-11-07 oven20-01-08

Zaterdag via Zwolle om lundia, 28 planken en 2 staanders, op te halen weer naar Meeden. Regenachtig weer, eenmaal aangekomen gaat Frans verder met het slopen van de oven, zondag eindigt hij op het tweede gewelf, het dak van de rijsoven. Bij het verwijderen van de ophangbeugel van de motor, die in de buitenmuur verankerd zat, ontdekken we een stuk krant. En ja hoor, dit geeft eindelijk het bouwjaar prijs: Dagblad van het Noorden, 14 september 1935.
6 januari 2008:
De electriciteit schiet lekker op van de inmiddels zes groepen, zijn er al vijf voorzien van nieuw draad en van nieuwe wandcontactdozen. Er staat weer een nieuwe grofvuilcontainer voor de deur zodat de zwart geblakerde stenen van de oven en alle zachtboard plafondplaten eindelijk kunnen worden afgevoerd. Kunnen we tenminste weer een beetje lopen. Op zolder staat inmiddels 10 meter lundia met dieptes van 30, 40 en 50 cm handig voor al het gereedschap en alle uitgestalde materialen. Ook hebben we nog zes mooie hoekplanken voor in het voorhuis maar daar wacht ik nog even mee want misschien bestellen we in het voorjaar eerst nog een stucadoor. Wel bevat de slaapkamer inmiddels een lundia legkast van ongeveer 2 meter hoog en 60 cm diep. We zijn nog op zoek naar deuren en laden maar dat komt hopelijk nog. De oude legkast kan in ieder geval binnenkort naar Groningen.
19 december 2007:
Meterkast Zitkamer Ja twee weken alweer. We zijn bezig met de electriciteit en vervangen langzamerhand veel oud draad door nieuw. Tegelijkertijd komen er steeds meer en logischer ingedeelde groepen. Want bij alle uitbreidingen in het verleden is duidelijk gekozen voor de makkelijkste oplossing, waardoor er veel te veel stopcontacten en lichtpunten per groep zaten. Het aantal groepen, drie is tegenwoordig wat weinig voor zo'n groot huis. Het meubilair verandert ook langzaam in steeds meer Lundia. Dus dat wormige kastje kon eindelijk tot brandhout worden verwerkt.
2 december 2007:
Lundia-Meelzolder Luiken-meelzolder
Dit weekend stond in het kader van Lundiakasten, We kochten in Zwolle 3 meter kast voor op de meelzolder. En zaterdag nog een vitrinekast en een boekenkast voor in de Winkel. Uiteraard moesten die ook weer in elkaar worden gezet, al met al heel wat werk. Maar nu hebben we in ieder geval ruimte voor het opbergen van al onze spullen. Ook alle luiken op zolder zijn gedicht, wat gelukkig heel wat tocht bespaard, zodat het in huis wat warmer is.
27 november 2007:
Een lang weekend Meeden. Eindelijk internet. Bezoek van Mirjam en Janneke en Sigrid was ook weer eens in Meeden. We kochten een betonmolen in Nieuw Amsterdam en Frans kocht bij Reer nog wat vloerdelen voor de meelzoldervloer. Het was behoorlijk koud en we beginnen ons nu toch echt zorgen te maken over de verwarming.
19 november 2007:
Electriciteit Sloop-Oven In huis is er nog steeds altijd iets te doen. Frans is bezig met de electriciteit, die althans gedeeltelijk nog vooroorlogs is. Verder moet de zoldervloer worden hersteld, doordat er door het slopen van schoorstenen wat gaten zijn ontstaan. Ook het slopen gaat uiteraard nog wel even door, de oven is al tot ongeveer de helft gereduceerd.


10 oktober 2007:
Dubbeglas-zetten Hier nog een mooie foto van de glaszetters, samen met het ophalen van een grofvuilcontainer. Het glas voor de ontbrekende ramen is besteld en wordt op 22/10/2007 in de herfstvakantie geplaatst. De strijkbalken in de berging en in de slaapkamer zijn gerepareerd. En de gevels bij de maalderij en bij de badkamer gerestaureerd. Dit zijn dus de eerste foto's gemaakt met het gerepareerde fototoestel.
Restauratie-Muur-Maalderij 3 oktober 2007:
Tja, hoe vat je ruim twee maanden samen. Waar waren we gebleven bij het muurtje in de zitkamer dat is uiteraard af. Vervolgens een doorgang tussen beide zolders, zodat we niet meer over dat wormige trapje hoefden. Daarna kon dat trapje gewoon weg dus. O, ja de badkamervloer, dat was nog een heel gedoe, met z'n tweeën die zware betonbalken door het gat in de muur (van de oude gevelkachel) prutsen. En vervolgens met twee liertjes op hun plaats hijsen.Daarna de broodjes piepschuim en het betonijzer er op, zo dat ligt ook weer op zijn plaats. In de slaapkamer was een verdenking van een lekkende schoorsteen, reden genoeg om de schouw te slopen. Leuk was dat de planken daarvan gedateerd waren door de timmerman, namelijk Hulzebos & zoon 1949. Met hier en daar wat gaskachels minder, was er ineens een andere prioriteit, namelijk dubbel glas en verwarming. Op zoek dus naar leveranciers, Wilting voor het glas en Warmteplus voor advies met betrekking tot de verwarming. Tussendoor nog even de schoorsteen van de bakkerij gesloopt. Hiervoor huurde Frans een knikarmhoogwerker, wel een spectaculair gezicht. Waarna het dak gerepareerd kon worden doormiddel van, na lang zoeken, toevallig gevonden, (bij Formido in Apeldoorn) grenen planken van 14 mm dik, gezaagde tengels en panlatten en de dakpannen uit het voormalige varkenskot. Schoorsteen schoorsteen

Het glas is inmiddels besteld en op 27/09/2007 geplaatst. Wel waren er nog wat extra ramen nodig doordat we in eerste instantie te voorzichtig waren geweest met bestellen, dus die zijn alsnog besteld. Het advies voor de ketel is ook opgevolgd en de ketel hebben we gekocht en op 28/09/2007 opgehaald, bij Stetech in Tynaarlo. Volgende stap gasmeter verplaatsen en ketel laten instaleren. Op 28/09/2007 hebben we ook bij Reer in Winschoten wat balken gehaald om de strijkbalken in de berging, (gat van het trappetje) en in de slaapkamer, (gat van de Schoorsteen) te repareren.
Muur zitkamer 14 en 15 juli 2007:
Het muurtje in de zitkamer is ruim één meter hoog. En de kruipruimte op plusminus vijf kruiwagens na leeg.
7 en 8 juli 2007:
Het muurtje in de bakkerij is af. De kruipruimte nog niet leeg, maar toch beginnen we alvast aan het muurtje tussen zit- en badkamer. Er komt een latei in de fundering zodat er een doorkruipruimte overblijft. Mirjam kwam op bezoek, dus dat werd een rondleiding, leuk dan zie je alles toch weer eens met andere ogen. Muur bakkerij
30 juni en 1 juli 2007:
De badkamervloer is geleverd, we kunnen de oprijlaan niet meer in, dus eerst sjouwen dan maar. Van de buurvrouw horen we dat de leverancier een tijdlang de Hereweg heeft geblokkeerd en later ontdekken we dat de stoep aan de overkant beschadigd is, zal die vrachtwagen dat ook hebben gedaan? We zijn begonnen met een muurtje in de oude deuropening tussen de bakkerij en de berging, althans met het afbikken en schoonmaken van de benodigde stenen. Dit zijn de stenen die Frans met zijn archeologische werkzaamheden in de kruipruimte vond.
23 en 24 juni 2007:
Op de heenweg, rijden we via Foxhol om de combinatievloer voor de badkamer te bestellen. Het uitgraven van de badkamer vordert gestaag, er verdwijnen heel wat kruiwagens richting weiland. De gevonden bakstenen worden netjes opgestapeld in de bakkerij, die komen nog wel van pas.
16 en 17 juni 2007:
De houten vloer en de balken van de badkamer zijn er uit, nu nog de kruipruimte uitgraven, want die nieuwe combinatievloer vereist veel hoogte. Maar wat blijkt, onder in de oorspronkelijke kruipruimte liggen bakstenen, die moeten er dus eerst nog even uit.
9 en 10 juni 2007:
Verder met de badkamer, de houten vloer is er bijna uit en de fundering van het oorspronkelijke muurtje ligt er bloot bij. Op zoek naar leveranciers van combinatievloeren dus. Ook het plafond van de "badkamer" is er uit en de vloerdelen van de zolder zijn weer zichtbaar. Nog meer originele details onthuld, door het triplex van de deur tussen winkel en zitkamer te slopen. Daar kwam een mooie paneeldeur in bakkerijkleuren, oker dus te voorschijn. Schoorsteen
2 en 3 juni 2007:
Frans onderneemt een poging om de schoorsteen van de oven te slopen en opent het dak. Het blijft bij een poging zonder hoogwerker lukt dat niet, dus waar en wanneer huren we zo'n ding? Dan maar beginnen met de nieuwe badkamer, er willen allerlei mensen op bezoek komen, maar zonder behoorlijk sanitair is dat toch een probleem. In de badkamer moet om te beginnen een geïsoleerde betonnen vloer en de oorspronkelijke muur tussen zit- en slaapkamer moet worden hersteld.
19 en 20 mei 2007:
Nagedacht over waar de nieuwe badkamer moet komen, de voormalige slaapkamer bij het trappenhuis lijkt de beste plek. De muren van de maalderij zijn nu allemaal weg, lekker ruim. De puincontainer is al zo goed als vol. De kast in het trappenhuis is ook gesloopt ook dat ruimt lekker op. Keuken
13 mei 2007:
Nog meer muur gesloopt, bij de douche staat nu nog net een schaamschotje, gelukkig is er in de slaapkamer nog een douche. Want met al dat bouwvakken en tuinieren is dat een onmisbaar onderdeel van het huis. Hiernaast nog even een foto van de oorspronkelijke keuken, want ik weet niet hoe lang die muur er nog staat.
12 mei 2007:
Frans gaat verder met het uitgraven van de bakkerij, Ik met wieden en snoeien. We krijgen bezoek van Fré die wat oude kadaster kaarten komt brengen, altijd leuk voor de geschiedenis. Daarna begin ik met het uitgraven van het verroeste hekwerk op de erfgrens +- 40 meter lang. We ontdekken een mogelijkheid om de kruiwagen bandjes op te pompen bij de plaatselijke benzinepomp en doen wat boodschappen. 's Avonds proberen we Sigrid te bellen die op de camping in Leiden verblijft, dat lukt maar voor heel eventjes het bereik in Meeden voor mobiele telefoons is zoals we al eerder dachten niet erg goed.
11 mei 2007:
Vrijdagavond vertrekken we en na 1,5 uur komen we aan, dat bevalt goed, geen drukke wegen.
Kadasterkaart 9 mei 2007:
Brieven van het Kadaster of het klopt dat wij eigenaar zijn van G462, mooi de notaris heeft dus iets doorgegeven. Dan zal de transsportakte ook wel snel komen.
6 mei 2007:
's Morgens begin ik met een verkenningstocht langs de Hereweg richting Westerlee, ik loop tot aan Tuingoed Foltz, mooie wandeling. Daarna ga ik maar weer aan de gang met de hekjes in het weiland met behulp van mijn riek gaat dat een stuk beter. Frans sloopt de rest van de muur en tussen het opruimen van het puin door wied ik nog wat onkruid. Na het inladen van de auto vertrekken we weer naar Apeldoorn. Maalderij

5 mei 2007:
De auto is vol met voornamelijk de kruiwagen, die voor het eerst sinds jaren weer harde banden heeft. Onderweg langs de Gamma in Veendam voor een puinschop. De container staat er, Nico kon de tegelrandjes van de buren niet ontwijken dus die liggen er enigszins plat bij, jammer moeten we later maar weer eens herstellen. Frans begint met het slopen van de muur van de maalderij, ik met het opruimen van het puin van de vloer van de bakkerij. Na een paar uur is de halve muur er uit en ligt er een bodem in de container.
Plattegrond 2 mei 2007:
De opmeet werkzaamheden op de begane grond afgerond. De auto volgeladen met afval en naar de stort gebracht en naar Hoogezand om een puincontainer te bestellen. Daarna de auto volgeladen met brandhout voor de open haard in Apeldoorn en terug gereden. De eerste dagen zitten erop Meeden, tot vrijdagavond.
1 mei 2007:
Begonnen met de sloop van diversen hekjes op het weiland, er komen toch geen schapen. Zwaar werk alles zit muurvast in de graswortels. Levert ons alle twee rugklachten op. Dus maar verder met het afvoeren van oud ijzer en het klein maken van sloophout. Boodschappen doen bij de dorpssupermarkt. Frans is ook begonnen met archeologische onderzoekingen in de bakkerij en in het weiland.
30 april 2007:
De eerste nacht beviel goed. Voorzichtige sloopwerkzaamheden van oude leidingen in de bakkerij gestart. Een bezoek aan het Koninginnedagfeest gebracht en kennisgemaakt met nog meer buren. We mogen ons oud metaal dumpen in de container van een buurman. Verder informatie gekregen over overige stortmogelijkheden. Na een vruchteloze poging om een schop in het weiland te krijgen ben ik maar begonnen met het opknappen van de achtertuin.
29 april 2007:
Met twee bossen bloemen voor de buren naar Meeden vertrokken. Daar aangekomen verder gegaan met de opmetingen en met veel rond kijken en foto's maken. Begonnen met het leeghalen van de Bakkerij. Verder kon ik het niet laten om de dode takken uit de hortensia's te knippen en hier en daar wat onkruid te wieden.
26 april 2007:
Het transport vond plaats bij notaris Meijer & Broekema in Zuidbroek. Daarna de overdracht, praten met de verkopers over nuttige zaken en over historie. Daarna veel opmetingen buiten zowel als binnen, het voorhuis heeft in ieder geval een spouwmuur dat is mooi. Huis
Geschiedenis: De grond is op 20/11/1906 verkregen door Riemke Voslamber echtgenote van Freerk Bouwman. Die omstreeks 1938 de bakkerij annex winkel annex woonhuis liet bouwen. De bakkerij is in bedrijf gehouden door zijn zoon Berend en zijn echtgenote Imke Lesterhuis tot medio 1976. Wij kochten het op 1 maart 2007 en de oplevering vond plaats op 26 april. Oven

Woningdocumentatie: Centraal gelegen degelijk gebouwd ruim woonhuis/winkel. Bouwjaar 1938. Inhoud 900 m3 met stenen schuur/garage 50m2, erf en weiland. Totaal oppervlakte 1975 m2.
Bakkerij


Indeling: Entree/Winkel 13,7 m2; centrale hal met trapopgang; kamer 27 m2; keuken 11,8 m2; kelder 15 m2, slaapkamer 18 m2 met aangepast badkamergedeelte; achtergang; Toilet/Douche 2 m2; Inpandige schuur 14 m2; voormalige bakkerij 37,5 m2 incl. oven; Hobbykamer 12 m2. 1e verdieping: via bordestrap: Overloop 19 m2 en 2 slaapkamers 8.3 m2 en 10 m2 en achter Bergzolder 90 m2. Weiland
Info: Gaskachels. Stijlvol ogend pand met vele mogelijkheden. Makelaarstaal voor er moet nog wel iets aan gebeuren.
Weiland


Over het dorp:
Meeden is een Oldambtster wegdorp daterend uit de 13e eeuw of eerder. Dat de kerk op afstand is verwijderd van de hoofdweg (Hereweg –weg voor het leger) is te verklaren uit de verplaatsing van het dorp naar het zuidelijker en hoger gelegen deel van de zandrug. Meeden telt vele historische en monumentale boerderijen met tuinen waarin de engelse landschapsstijl van de 19e eeuw nog te herkennen is. Het woord Meeden verwijst naar grasland. Denk aan meadow. Vroeger heette Meeden ook wel Eextameeden: de graslanden van Eexta. Eexta is nu het samengegroeide tweelingdorp van Scheemda. Straatbeeld
Zover de historie, maar ook nu nog is Meeden een compleet dorp op 28 km van de stad Groningen. Met 1879 inwoners, met diverse sportmogelijkheden zoals o.a. een zwembad, een manege, een tennisvereniging en een voetbalvereniging. Maar ook culturele voorzieningen als een bibliotheek en een toneelvereniging.Luchtfoto